Megváltozott az emberiség táplálkozási Ára: 18_Ft
igénye. Ma a könnyebb, ízletesebb élelmiszerek iránt nő a kereslet. A szamóca e korszerű táplálkozás gyümölcse: harmonikusan savas, jelentős C-vitamint, cukrot és más fiziológiailag fontos anyagokat tartalmaz.
Korán érik és a tavaszi, nyár eleji, gyümölcsökben szegényebb, vitaminhiányos időszakban jelenik meg a piacokon. De nemcsak tavasszal, hanem egész évben kedvelt mélyhűtötten, szörpként és dzsem formájában.
Amikor pedig a termesztés gazdaságosságát vizsgáljuk, ismét sok előnyére találunk: gyors és korai termőre fordulása; a telepítés beruházási költsége rövid időn belül megtérül; a korai szüret lehetőséget nyújt az üzemek részére a gyümölcsfajtársítással és üzemágtársítással a munkaerő-szükséglet egyenletesebb elosztására stb.
A felsorolt jó tulajdonságok indokolják, hogy növeljük a szamócaültetvények területét és a termés mennyiségét. Ehhez azonban a termesztés korszerűsítése szükséges.
# Lomb- és talajanalízis alapján kell adagolni a tápanyagokat és alkalmazni a tápanyag-utánpótlási eljárásokat!
# Fokozni kell a növényvédelem naprakészségét jó növényvédő szerekkel és eljárásokkal!
# A szamócát öntözni kell!
# A szüreti munkaerőcsúcs csökkentéséhez új gépeket!
# Vírusmentes szaporítóanyagot!
# Új fajtákat!
# Gondoskodni kell az előhűtés megteremtéséről stb. stb. Mindezekről könyvünkben eligazítást kapnak az üzemi szakemberek és a háztájiban, házikertben termesztők. Termeljenek még több szamócát szakszerűen és jövedelmezően!
|